28. juni 2011

3 spennende uker er over

Nå er feltskolen over og professorene og arkeologistudentene er reist tilbake til Esbjerg. Det har vært spennende å følge utgravingen så tett. Og ikke minst bli kjent med hyggelige mennesker from all over Europa.

De har tatt med seg ulike vrakbord tilbake til Danmark, for å ta 17 forskjellige prøver.
Når dendroprøven foreligger en gang til høsten, kan de dermed være sikre på at de har et  ganske så nøyaktig årstall med så mange forskjellige prøver. Funn så langt tyder jo på et middelalderskip, før 1500 tallet. Hvilket land skipet kom fra den gang, finner de også ut med disse prøvene.

Det som er funnet ut til nå er at skipet var en frakteskute som fraktet materialer og kalk. Skipet var nok allerede da "gammelt". De kom ut for uvær og tok sannsynligvis inn vann. De klarte ikke bli kvitt vannet og derfor seilte de inn mot land. Plassen i Langvika var egnet for å "ankre" slik at de kunne redde det meste av lasten. Det er ikke funnet så mange gjenstander ved eller på vraket, så de må ha klart å redde det aller meste. Det ligger igjen rundt 10 kalktønner. De var nok allerede ødelagt av vannet som skipet tok inn.

Atter en gang dykket Otto og jeg på vaket, og det er ganske spesielt å se de store garnerinsbordene og spantene, og vite at dette har vært et ganske stort skip som seilte med last for flere hundre år siden.


Jeg prøver meg som undervannsarkeolog

Otto studerer de store spantene

Plutselig ble vi overrasket av en stor fiskestim

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar