14. juni 2011

Feltskolen i Skjernøysund

Det er veldig spennende å følge arkeologistudentene og utgravingen av vrak 3 i Skjernøysund.

De to bildene under er fra skipsvraket da det ble funnet i 2009. (Nye bilder vil komme etterhvert).

Garneringsbord

Spant og garneringsbord
Undervannsarkeologene har tatt bort det meste av mudderet som ligger over vrakrestene. Det er visstnok enda mer mudder som dekker spantene og vrakrestene, men pga tidspress blir ikke dette fjernet i denne utgravingen. Vrakrestene er for store og lange til at de rekker det, rett og slett.

Det er funnet ut at det har vært et skip på ca 20 meter langt. På grunn av størrelsen er dette et skip som er bygd i utlandet.  Det blir tatt dendroprøve av vraket, og den prøven vil gi svar på hvilket århundre skipet ble bygd. Det er tegn som viser at skipet er fra middelalderen, og slike store skip ble ikke bygd i Norge på den tiden. Men svaret får vi ikke før til høsten. Blir lenge å vente gitt.

Det er funnet få gjenstander, men det som er funnet til nå er knivskaft, en treskje og dyrebein. Blir gøy om de gjør funn av andre gjenstander også.

Arkeologistudentene og deres professorer bor på Skjernøy grendehus. Vi er kjempeheldige med at professorene vil holde foredrag om utgravingen, og arkeologer fra Norsk Maritimt Museum vil formidle kunnskap om det engang maritime miljøet i Skjernøysund og om steinalderfunn rundt øya.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar